Beneficiile nutritionale ale trufelor

Foarte cunoscute in lumea celor care le apreciaza gustul si mirosul, trufele sunt aproape necunoscute in lumea nutritionistilor si a celor interesati de mancaruri bio, probabil si datorita vehicularii unor preturi exagerate in povestile culegatorilor si a chef-ilor de restaurante.

d-trufe-negre

Pe langa gustul si mirosul lor, extreme de apreciate, trufele au si alte beneficii care se adreseaza sanatatii. Cateva studii recente au aratat ca pentru cei care nu mananca carne deloc, trufele si in general ciupercile adauga un plus de beneficii. De fapt trufele sunt ciuperci fara spori si se gasesc sub pamant – la radacina stejarului, pinului , nucului pecan, in tari din Europa, dar si in Asia si Orientul Mijlociu. Sunt considerate a fi un condiment, datorita mirosului si gustului foarte puternice se consuma in cantitati mici la o masa.

Daca sunteti deja fani declarati ai trufelor, sau doriti sa le incercati, iata la ce beneficii va puteti astepta:

1. Sunt o sursa buna de proteine. Trufele au continut ridicat de proteine, intre 20 si 30 la suta. Expertii spun ca acest continut este ideal, aducand un aport optim de aminoacizi in nutritie. Deci pentru cei care nu consuma grasimi si carbohidrati si doresc sa tina o dieta, iata ca trufele le ofera o varianta buna de imbogatirea a alimentatiei cu proteine esentiale.

2. De asemenea reprezinta o sursa moderata de carbohidrati. Principala componenta a trufelor este compusa din glicogen si chitina, numita si celuloza fungilor, insa comparativ cu alte vegetale, trufele au un continut scazut de carbohidrati, fiind recomadate si in dieta diabeticilor din acest motiv.

3. Contin foarte putine grasimi, sunt perfecte pentru cei care sunt atenti la dieta lor si controleaza stric aportul de grasimi. Uscate, au intre 2% si 8% grasimi sanatoase, care sunt in mare parte acizi grasi, fosfolipide, gliceride si acid linoleic.

4. Nu au colesterol. Acesta e probabil, cel mai mare beneficiu al trufelor. Colesterolul ridicat este considerat a fi un factor de risc in bolile de inima. Daca sunteti predispus la boli de inima sau aveti istoric in familie, introducerea trufelor in alimentatie va va aduce un plus de gust fara nici un risc.