Cum se consuma trufele

Trufele sunt considerate condimente de unii gastronomi si sunt foarte apreciate datorită aromei lor intense şi unice. Pot fi folosite ca aromatizant si oferă un gust deosebit mâncarurilor în care sunt folosite ca ingredient, asa ca principalul obiectiv culinar este pastrarea aromelor. De aceea cea mai buna idee este ca ele sa fie consumate proaspate, crude, la scurt timp dupa ce au fost recoltate.

d-trufe-2

Specialistii si iubitorii chiar au obiceiul de a cumpara trufe in avans, ele fiind livrate imediat dupa recoltare. O relatie strinsa cu un magazin de specialitate (ca al nostru) deschide accesul spre cea mai eficienta abordare, trufele ajungind din padure direct la client.

Consumate proaspete

Inainte de a le prepara, trebuie indepartata orice urma de pamant. De aceea trufele se periaza si se spala sub jet de apa, sau se tin citeva minute in apa rece. Ele pot fi pastrate la frigider 4-5 zile, dar in conditii uscate. Daca nu se consuma in acest interval, trebuie congelate.

d-trufa-3

Din punct de vedere culinar sint foarte versatile. Se maninca crude, singure, sau mai bine, ele pot fi adaugate ca ingredient la orice fel de mancare. Specialistii le recomanda in retetele cu carne de vitel, pui, peste, in sufleuri, omlete, paste sau orez. Acestea se taie felii sau se folosesc tocate in mancaruri.

trufe-felii

Cea mai simpla metoda este de a fi rase pur si simplu peste alimente sau in sosuri si supe. Ele se adauga la mancarea preparata chiar inainte de a fi consumata.

Produse cu trufe

Multe alimente, ca smantana si branza absorb foarte repede aroma trufelor. Aroma puternica a trufelor patrunde prin coaja oualelor si aromatizeaza boabele de orez. De aceea sunt adesea pastrate de specialisti, alaturi de boabe de oreaz sau oua. Dupa ce trufele sunt consumate, ouale sau orezul pot fi consumate, regasind mare parte din aroma trufelor. Pe aceasta proprietate se bazeaza produsele cu trufe. Intr-un mediu ermetic, trufele isi transfera calitatile si altor nutrienti, conservind valoarea culinara.

pachet_Don_Quijote

In starea conservata, produsele nu trebuie pastrate la frigider, ci doar dupa deschiderea ambalajului.