Despre trufe ... in citeva cuvinteCuvintul “trufă” provine din termenul latin “tuber” (adica umflătură), termen care a mai dat si cuvântul tubercul. Mai târziu, tuber s-a transformat in “tufer”, de unde originea numelor europene pentru trufă.

Trufa este considerata a fi "fructul" sevei copacului, in ea regasindu-se un intreg complex al vitaminelor atent selectate de copac din pamant. Trufele sunt rezultatul unui proces natural de simbioză (micoriză) între rădăcinile unor copaci și miceliul anumitor ciuperci.

Intre numeroasele specii existente pe teritoriul Romaniei, doua se evidentiaza pentru valoarea lor culinara, dupa cum sint prezentate mai jos.

Trufa neagra

E cunoscuta si sub numele de trufa de vara sau trufa neagra de vara. Are o formă neregulata cu negi piramidali, maronii.

Trufa neagra necesita ploi consistente de-a lungul verii pentru a ajunge la maturitate si la un volum ideal toamna tarziu, la momentul recoltarii.

La exterior este maro sau negricioasa iar in interior este impanzita de nervuri, cu o culoare alb-gri sau  alb-galbui.

Are o aroma intensa si creste intr-un sol nisipos si argilos din zona de padure. Se poate gasi cu usurinta in padurile de carpen, fag, tei, alun si stejar unde creste in simbioza cu radacinile acestora.


Trufa alba

Trufa alba are o formă sferica, cu numeroase adancituri ceea ce o face neregulata. Suprafata exterioara este neteda si catifelata. Culoarea variaza de la ocru pal la crem inchis sau verzui. Interiorul sau “gleba” este clar, de culoare alba si galben murdar cu vinisoare albe.

Parfumul placut si aromat, foarte diferit de cel de usturoi al altor trufe, face ca aceasta trufa sa fie unica in specia ei. Traieste in simbioza cu stejarul, teiul, plopul si salcia si mai rar poate fi gasita langa alte trufe.

Trufa alba, pentru a creste si a se dezvolta are nevoie de sol si conditii climaterice aparte: pamantul trebuie sa fie moale si umed in majoritatea timpului din an, trebuie sa aiba calciu si are nevoie de o buna circulatie a aerului. De aceea, este evident ca nu toate solurile au aceste caracteristici si factorii de mediu fac ca trufa alba sa fie o delicatesa rara.